De reis die hieronder staat beschreven gaan Bob (Basecamp Training) en ik samen organiseren en uitvoeren. Op dit moment zijn we nog in gesprek met verschillende partners. In maart 2020 gaan we zelf naar de plek van deze training en kunnen we daarna een beter beeld scheppen van de locatie, invulling van de dagen en de kosten.
Eind maart weten we dus meer!
Update 12 april 2020:
Half maart ben ik naar Zweden geweest om de reis van september voor te bereiden.
Binnenkort zal het definitieve programma op deze site vinden zijn.
Wel kunnen mijn buitensport-maatje Bob en ik zeggen dat de week zal plaats vinden van 13 t/m 19 september.
Update juni 2020:
We zijn inmiddels bezig geweest om de reis een definitieve vorm te geven. Bob en ik zijn al behoorlijk trots op het resultaat.
Helaas gooit het COVID-19 ook bij ons roet in het eten. Zweden is op dit moment van schrijven nog niet bereikbaar. En zijn quarantaine regels die het voor ons zo goed als onwerkbaar maken om in september de reis door te laten gaan.
We zijn bezig om te plannen voor 2021
Update januari 2021
Op het moment van schrijven is er helaas nog geen zicht op een oplossing voor onze reis naar Zweden. Bob en ik houden uiteraard de vinger aan de pols, maar we kunnen nog niets zeggen over een definitieve datum.
Houd vooral de site van Bob/Basecamp in de gaten, want Bob is ondertussen met andere plannen bezig in deze hoek van sport 🙂
Voor wie is deze reis
Deze reis is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar persoonlijke ontwikkeling. Vragen voor persoonlijke ontwikkeling kunnen van te voren worden aangegeven in de intake.
Deze reis biedt de mogelijkheid om gedurende de outdoor activiteiten tweeledig te leren:
- Persoonlijke ontwikkeling in een omgeving die reflectie stimuleert.
- Vaardigheden leren die betrekking hebben op outdoor activiteiten, zelfredzaamheid en beslissingsvaardigheden.
Er wordt tijdens deze reis gewerkt aan de onderstaan competenties:
Typerend gedragskenmerk |
Omschrijving |
Zelfkennis |
De deelnemer weet waar de eigen vakbekwaamheidsgrenzen liggen. Is in staat om bij afwijkingen tijdig aan te geven en ondersteuning te vragen. |
Stressbestendig |
De deelnemer blijft effectief presteren in een situatie die spanning opwekt (als gevolg van tijdsdruk, tegenslag, teleurstelling, en kritiek). Raakt niet van slag door spanningsvolle situaties. |
Besluitvaardig |
De deelnemers kan ook in onoverzichtelijke situaties verantwoorde keuzes maken en een duidelijk standpunt uitspreken. |
Overtuigingskracht |
De deelnemer kan op een beheerste manier op grond van argumenten, standpunten en meningen aannemelijk maken zodat anderen deze standpunten of meningen overnemen. |
Nauwgezet |
De deelnemer kan effectief omgaan met detailinformatie en kan nauwkeurig werken. |
Overtuigingskracht |
Heeft aandacht voor veiligheidsrisico’s voor zichzelf en omgeving (stakeholders) bij het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden en is in staat in veiligheidskritische situaties handelend optreden. |
Wanneer
Deze reis wordt gehouden in de derde week van september. De reden is dat het weer dan nog redelijk ‘zomers’ is terwijl het aantal muggen inmiddels minimaal is.
Tevens zitten we in het naseizoen waardoor het in Zweden nog rustiger is dan in bijvoorbeeld augustus.
Kosten
Op dit moment hebben we de kosten nog niet helder. In maart gaan we naar Zweden om de definitieve afspraken met de fjellstue te maken. Pas dan hebben we volledig overzicht op de kosten. We streven er naar om deze zo laag mogelijk te houden.
Ons doel is dat de prijs is opgebouwd uit:
- Transfers van/naar vliegveld of treinstation
- Overnachtingen, waarvan 5 in een luxe Fjellstua
- Ontbijt en avondeten
- Middag eten
- Enthousiaste begeleiders
In deze reis zit niet:
- reisverzekering
- materiaal
- vliegreis naar Kramfors
Lokale bronnen
De reis wordt gehouden in de Zweedse provincie Väster-Norlannds. Omdat deze plek een behoorlijk stuk reizen is, wordt er tijdens de reis gevlogen. We realiseren ons dat vliegen op dit moment behoorlijk onder vuur ligt.
Onder het kopje ‘Verantwoording’ geef ik een kleine uitleg over hoe we hier in staan en de mogelijkheden onderzoeken om de vliegreis te compenseren.
Verder maken we daar zoveel mogelijk gebruik van lokale bronnen. De vis die je ’s avonds eet, is een zalm uit de baai waar het hotel aan ligt en het vlees is uit eigen weide.
Väster-Norrlands is geen rijke provincie en de bevolkingsdichtheid is laag, daarom zijn de mensen daar van elkaar afhankelijk. Het gebied waar we naartoe gaan bestaat uit oude, kleine gemeenschappen.
Daarom maken we gebruik van de mensen daar om ons te voorzien in transport, ondersteuning en zelfs delen van de training.
Door deze aanpak willen we bijdragen aan de lokale economie en belasting op het milieu zo laag mogelijk houden.
Reisomschrijving
Deze reis vindt plaats in de omgeving van Nordingrå. De omgeving kenmerkt zich door een afwisseling van laaggebergte, bossen, open terrein en meren.
We zullen verblijven in een fjellstua/berghotel vanwaar uit we verschillende buiten activiteiten zullen ondernemen.
In deze fjellstua is ruimte gereserveerd om samen te kunnen koken maar er is ook een aparte ruimte voor de geplande avondprogramma’s
-
Wanneer Wat Zaterdag Aankomst in de middag Zondag Kennismaking, Kaart en Kompas, opzet van een bivak Maandag Vertrek voor bivak Dinsdag Terugkomst van bivak Woensdag Vuur maken, vissen, koken Donderdag Vertrek voor bivak Vrijdag Terugkomst van bivak Zaterdag Vertrek naar NL in de ochtend
Zaterdag
In de middag aankomst op het vliegveld van Kramfors. Je wordt opgehaald en naar de fjellstua in Nordingrå. Je krijgt de tijd om te ‘landen’ en jouw slaapplek in te richten.
’s Avonds wordt er gezamenlijk gegeten en er is een eerste kennismaking met de anderen. Na het eten is er een uitgebreidere kennismaking en wordt het programma van de week verder uitgelegd.
Gedurende deze dag zal er aandacht zijn voor de coachvraag. Dit zal zowel tussen de activiteiten als in een aparte avondsessie gebeuren.
Zondag
Deze dag werken we vanuit de fjellstua. Een kleine dagrugzak is voldoende. We gaan eerst aan de gang met kaart en kompas. Je leert hoe het kompas werkt en hoe je op een efficiënte manier kan kaartlezen: welke zaken zijn belangrijk en welke (nog) niet.
Je leert omgaan met hoogtelijnen, kleurinterpretatie en kaartsymbolen. Aan de hand hiervan ga je een handige route uitzetten die we ook gaan lopen.
Hierna gaan we aan de gang met de opbouw van een bivakplek. Welke materialen, windrichting, opbouw, functie, hoe blijf je droog, hoe blijf je warm enz.
Gedurende deze dag zal er aandacht zijn voor de coachvraag. Dit zal zowel tussen de activiteiten als in een aparte avondsessie gebeuren.
Maandag
We maken ons klaar voor het eerste bivak. Je krijgt de tijd om je spullen te verzamelen en (als je wilt) te laten controleren op compleetheid. Hierna krijg je de route. De route zal tussen 10-12km zijn zodat we de hele dag de tijd hebben. We komen bij licht aan bij de bivak plek zodat er ruimschoots voldoende tijd is om het bivak op te bouwen zodat iedereen een comfortabele plek heeft om te overnachten.
Als de periode aug-sept niet te droog is geweest, kan er ‘s avonds vuur gemaakt worden zodat we hierop kunnen koken en kunnen samenzitten.
Tijdens de route is er aandacht voor de coachvragen. Hier zal ruimte voor gemaakt worden zodat het niet ‘even tussendoor’ gebeurt. Ook ‘s avonds wordt er tijd voor persoonlijke ontwikkeling gedurende de NLP-sessie.
Dinsdag
We breken het kamp op en verkennen op de kaart de route voor de terugweg. Zodra iedereen bekend met de route navigeren we terug naar de fjellstua. Ook nu zullen we bijtijds terugkomen zodat iedereen zichzelf en zijn slaapplek kan inrichten. Hierna beginnen we, onder begeleiding, aan het bereiden van de avondmaal. Zodra dit klaar is gaan we met z’n allen aan tafel.
Hierop volgend zal er nog een (kort) avondprogramma zijn waarin aan de hand van NLP-technieken naar de persoonlijke coachvraag wordt gekeken.
Woensdag
Deze dag wordt er weer vanuit de fjellstua gewerkt. We gaan aan de gang met de verschillende manieren van vuur maken. Hoe bouw je een vuur op, welk hout is geschikt, wat is goeie tondel welke methoden om een vuur te beginnen zijn er.
Ook gaan we kijken naar vismethoden. We zullen (voor die willen) gaan vissen in de nabijgelegen wateren, hier zit forel, snoek, snoekbaars en baars. Allen zijn ze eetbaar. Vervolgens gaan we kijken hoe deze vissen moet schoonmaken en (vooral) hoe ze smaken. We zullen dit laatste doen op het open houtvuur met pannen die daar geschikt voor zijn. Zo maken we met elkaar een fijn avondmaal.
Ook vandaag zal er tussen de technieken tijd worden ingericht voor de coachvraag. Tevens zal er ‘s avonds tijd zijn voor coachingstraining.
Donderdag
Vandaag gaan we weer op pad. We zullen wederom een route aangeven waarlangs genavigeerd zal worden. Onderweg zal er mogelijkheid zijn om te vissen voor een maaltje ‘s avonds. We zullen wederom een vuurtje maken waarop we kunnen koken.
De NLP-coaching wordt ingericht zoals het maandag is geregeld.
Vrijdag
We zullen deze dag hetzelfde inrichten als afgelopen dinsdag
Aan het einde van de dag zal er een bijeenkomst zijn om te kijken nar de behaalde doelen op persoonlijk vlak.
Zaterdag
Gezamenlijk ontbijt en de voorbereidingen voor vertrek. Je wordt naar het vliegveld gebracht en zal het afscheid plaats vinden.
Aankomst in Nederland.